петък, 14 октомври 2011 г.

Абсурдни съдебни искове

"Не пускайте пералната машина, ако детето ви е вътре!" или "Преди да сгънете детската количка, извадете бебето от нея!" - редица производители в САЩ пишат подобни нелепи указания на продуктите си. Причината - находчивите потребители предявяват доста абсурдни искове за обезщетения. Ето някои от тях:Бог е виновен!

Ърни Чеймбърс, конгресмен от Небраска, подал иск за обезщетение срещу... Бог. Самият обвиняем "признавал" в Светото писание, че е предизвикал маса катастрофи и е тероризирал милиони, подвизавайки се под различни имена. Чеймбърс не иска обезщетение, а само протестира срещу това, че в САЩ всеки може да бъде осъден и с най-безумни аргументи.

Имам договор с Бог!

Румънец, осъден за убийство, подал жалба срещу Бог "за измама, злоупотреба с доверие и корупция". Аргументът му: "С кръщаването си съм сключил договор с Бог да ме пази от злото, който той обаче не спазва, независимо от щедрите ми подаръци". Жалбата до "Бог в небето, представен в Румъния от Православната църква", била отхвърлена.

Ако не бяхте вие...

18-годишният Коул Бартиморо от Калифорния спечелил близо милион долара от измами с акции, преди да го заловят. След присъдата той нямал вече право да играе в бейзболния отбор на своя колеж и подал съдебен иск срещу университета, искайки от него 50 млн. долара - заплатата, която би получавал, ако беше станал играч от професионалната лига.

Бъргърът е виновен!

Сезар Барбър от Ню Йорк е висок само 1,50 м, но тежи 123 кг. Той на два пъти подавал съдебни искове срещу веригите за бързо хранене като "Макдоналдс", "Бъргър Кинг" и "Кентъки Фрайд Чикън" с аргумента, че страда от диабет и затлъстяване по тяхна вина. Те не му били пояснили колко нездравословни са бъргърите и пържените картофи.

Пазете се от мълнии!

Шон Пъркинс посетил със семейството си увеселителен парк в Охайо, когато се разразила буря и го ударила мълния. Лош късмет? Собствена вина? Нищо подобно. Пъркинс подал иск срещу увеселителния парк с аргумента, че е липсвало писмено указание: "Посетителите не бива да стоят на открито по време на буря!".

Тежка травма

Посетител на концерт на Елтън Джон поискал от град Сан Диего обезщетение в размер на 5,4 млн. долара за преживени "тежки емоционални травми". Тъй като дамската тоалетна била препълнена, една от посетителките влязла в мъжката и ползвала един от писоарите, което тъжителят бил принуден да наблюдава.

Убиец, но не извратен?

Масовият убиец Ранд Крафт предявил иск за 60 млн. долара към издателство "Уорнър Букс", защото се почувствал "оклеветен" от описанията на собствените му престъпления в книгата "Ангели на тъмата". Крафт, убил садистично 16 души, заявил, че книгата го представя като "болен и извратен човек".

Недоволният затворник

Затворникът Бенджамин Брамбълс решил да съди затвора, в който излежавал присъда, защото в неговото спално помещение се хващали "само" 36 кабелни телевизионни програми.

Рекламата ме излъга!

Американската пивоварна "Анхойзер-Буш" била осъдена на 10 хил. долара обезщетение за "лъжлива реклама". Тъжителят твърдял, че е преживял "тежки телесни и душевни терзания", тъй като си останал без успех сред жените, независимо, че редовно пиел бирата, която му обещавала сексуална неотразимост.

Непредвидими щети

Жена от канадската провинция Нова Скотия, която свирела на гайда за туристите на аерогарата, решила да иска обезщетение от авиокомпания "Суисеър", защото катастрофирал швейцарски самолет намалил дневната й печалба...

Прелестна измислица

Дороти Джонсън получила обезщетение, защото производителят на нейната микровълнова печка не я предупредил да не суши вътре мокрото си куче! Всъщност това е пример за една от най-прелестните легенди, защото подобно обезщетение не е било присъждано никога.

Има ли по-голям абсурд?

Друга легенда за обезщетения твърди, че крадец получил пари за това, че след като обрал един дом, се самозаключил и бил принуден да прекара 8 дни само на "Пепси-Кола" и кучешка храна. Собствениците на обрания дом пък уж трябвало да му платят 500 хил. долара за "преживените изпитания и душевни страдания".

Не яжте, може да се наядете!

Колкото и абсурдни да са исковете за обезщетения, с тях се занимават различни съдебни инстанции, което "гълта" милиони. За да се предпазят от излишни разходи, фирмите все по-често се презастраховат с интересни указания. Един производител на сънотворни хапчета например пише: "Внимание, продуктът може да предизвика сънливост"!

Източник: dw-world.de

1 коментар:

  1. После се чудим защо има финансови кризи.След като толкова хора очакват да спечелят пари по такъв начин защо им е да работят. Манията към печалбата и парите замъглява мозъците не само на отделни хора, но и на цели общества. Ако правната система гледа сериозно на случаи като горепосочените нищо добро не очаква човечеството.

    ОтговорИзтриване