четвъртък, 27 май 2010 г.

Маркетинг

Разбираемо обяснение на това какво е маркетинг. Може би следните аналогии ще помогнат за изясняване на понятието.


* На парти виждате красив млад мъж. Отивате при него и му казвате: “Аз съм фантастична в леглото.” Това е директен маркетинг.
* Вие сте на парти с приятели и виждате красив млад мъж. Един от вашите приятели отива при него, сочейки към вас, и казва: “Тя е фантастична в леглото.” Това е реклама.
* На парти виждате красив млад мъж. Отивате при него и искате телефонния му номер. На следващия ден му звъните и казвате: “Здравей. Аз съм фантастична в леглото.” Това е телемаркетинг.
* Вие сте на парти и виждате красив млад мъж. Поизправяте се, оправяте тоалета си и пристъпвате бавно към него. Сипвате му чаша питие, подавате му я и с репликата “Може ли?” изглаждате гънките по неговата вратовръзка, докосвайки леко с тяло ръката му. След което небрежно подхвърляте: “Между другото, аз съм фантастична в леглото.” Това е връзки с обществеността.
* Вие сте на парти и виждате красив млад мъж. Той се приближава към вас и казва: “Чух, че сте фантастична в леглото.” Това е разпознаване на марката.
* Вие сте на парти и виждате красив млад мъж.Убеждавате го да се прибере вкъщи с вашата приятелка. Това е представител по продажбите.
* Вашата приятелка не може да го задоволи, така че се обажда на вас. Това е техническа поддръжка.
* Вие сте на път към организирано парти, когато осъзнавате, че в къщите, покрай които минавате, би трябвало да има красиви млади мъже. И така, покатервате се на покрива на една от тях, установявате се в центъра му и изкрещявате с пълно гърло: “Аз съм фантастична в леглото!” Това е спам.

Няма коментари:

Публикуване на коментар