четвъртък, 11 март 2010 г.

За компютрите

- "ENIAC се състои от 18 000 електронни лампи и тежи 30 тона. Но компютрите на бъдещето сигурно ще се състоят само от 1000 лампи и ще тежат тон и половина". - Popular Mechanics, март 1949.


- През 1951 г. навестих професор Дъглас Хартри, който създаде първия диференциален анализатор в Англия. Той имаше голям опит в работата с такива крайно специализирани компютри. Той ми заяви, че според него всички изчисления, които са нужни на страната, могат да бъдат направени на три цифрови изчислителни машини, които вече се създават - една в Кембридж, втора в Тедингтън и трета в Манчестър. Персонални машини не са нужни никому, пък и цената им е огромна". - Лорд Боудън, American Scientist, 1970.

- "Обиколил съм цялата страна, разговарял съм с най-големите специалисти и мога да ви уверя, че терминът "обработка на информацията" е временно явление и няма да се задържи повече от година". - редактор на колонка в бизнес-издание в Prentice Hall, 1957.


- "Пазарът на копирни машини няма нужда повече от 5000 броя". - IBM към основателите на Xerox, 1959.


- "В средата на 70-те някой се обърна към мен с една идея, която сега навярно може да се нарече персонален компютър. Ние трябваше да използваме процесор 8080 заедно с клавиатура и монитор, а след това да продаваме тези машини на вътрешния пазар. Тогава попитах: "За какво ни е всичко това?" Единственото, което чух в отговор, беше да се създаде кухненски компютър за домакините, който да съхранява в паметта си всички готварски рецепти. Тогава не видях нищо полезно в това и към тази идея повече не се върнахме". - Гордън Мур, Intel.


- "Ние никога няма да успеем да създадем 32-битова операционна система". - Бил Гейтс на презентацията на MSX (Machines with Software eXchangeability - названието на стандарта за битови компютри от 80-те години.


- "Вярвам, че OS/2 ще стане най-значимата операционна система на всички времена". - Бил Гейтс в предговора към инструкцията за OS/2, 1987.- "След две години проблемът "спам" ще бъде решен". - Бил Гейтс на Световния икономически форум, 2004.

(pcworld.bg)


Няма коментари:

Публикуване на коментар